Monday, 26 December 2011

CuT! - cUt! F@M!Ly..

Hari Sabtu yg lepas,aku ngn family aku g jln2 at sekitar Sabah nih.. Kitorg g Kundasang,mkn buah duyan.. hohoho... Lepas pnat 1 ary jln2 kt kundasang 2 ngn cuaca ujan lg,kitorg trus tempah hotel at Wind Paradise area Kundasang gak.. cntik oo hotel 2.. hotel 2 bkn mcm hotel2 biasa.. tp hotel 2 tol2 kt ats bukit n bwh Gunung Kinabalu.. bole nmpk la gunung 2.. hotel 2 kn,mcm pondok2 org Mongolia 2.. cntik cgt..

kt blkng 2 la blik kitorg.. Mongolian Yurt at Wind Paradise..
Gunung Kinabalu dgn kabus tebal..










ckup diorg pnye service.. siap leh karoke lg.. kt c2,kte leh msk2.. juz bwk bhn2 sndri jer.. utk org Islam,ade khas dier.. utk org bkn Islam pon,ade khasnye.. mmang trbaek la diorg pnye service.. kt hotel semenanjung pon,x de mcm 2 de.. tp 2 la, bler mlm la je,perghh!!! mmang sejuk gler.. nsib baek la aku bwk sweter.. 2 pon x ckup kot.. x bole tahan ksejukan 2... kabus tebal kot.. hohoho... mmang mlm 2,kitorg sume ksjukn lorhh.. x pyh psang kipas.. angn original dtg dri gunung.. hoho.. erm nih cter mse ary Sabtu.. Skrng,aku nk cter sal ary Ahad lak.. erm ary ahad 2 plak,kitorg gerak awl.. sbb kabus tyme 2 da x setebal mlm td n subuh 2.. so,kitorg gerak pg utk g Ranau lak.. asl rncgn nk terus p Poring,Hot Spring.. tbe2,papa ckp nk g kebun duyan kwn dier lak.. nk g kutip duyan kt c2.. tp bler smpai kt c2,kwn dier 2 x de.. mngamok papa kt c2.. da la dier kne msuk dlm smbil jln kaki 3km.. nk bwk kete mmang x bole la.. sbb jln berlecak sna sni.. so,papa tngglkn kitorg kt kwsn bukit 2 ngn fmly pkck Nasir.. diorg pegi la ngn kwn2 diorg yg laen 2 utk cari buah duyan.. alih2,x dpt ape pon.. bising papa smlm.. papa ckp," nih la dier JANJI MELAYU " aku diam aje..

adk ngn buah durian..
Buah Tarap.. hnya dpt kt Sabah jer.. hohoho..











then,jam pon da tnjuk kul 4 lbih.. nk mndi poring,mmang x sempat la.. cz poring ttup kul 6.. so,papa bwk jer la.. utk tngok2.. yg mndi2 smlm,adeq2 jer.. aku nk mndi x bole.. sbb tmpat pnuh kot smlm.. diorg x bg pluang lngsung utk aku msuk.. da la tmpt 2 trbuka cgt.. mcm2 org aku tngok.. hoho.. seksa + seksi.. hahaha... alih2 smlm,aku juz rendam kaki kt kolam air pnas jer.. balik hotel,bru aku mndi tol2.. hahaha...

rendam kaki kt kolam air panas..
adk n kakyang berendam dlm kolam air panas..
















So,ary nih da ary Isnin.. Kitorg nk siap2 kemas n balik.. bdn pon da pnat n ary pon ujan dari mlm td lg x benti2.. tp sblum 2,kitorg berhenti kt Kundasang balik.. sbb kt situ ade gerai2 yg jual2 sayur n buah-buahan.. t kalo korg dtg sini,korg bole borong sayur2 n buah2 kt situ.. murah2 kot.. nih antara buah2,sayur2 n bunga2 yg ade kt gerai2 tepi jalan 2...

kobis ungu..
Jenis2 sayur yg ada..
mama,angah ngn bunga2..














So,smpai la mse nk balek da... mmang penat lorhh bdn.. dok dlm kete jer x turun2 da.. hohoho.. tp ape2 pon,mmang best bler dpt kuar jln2 ngn fmly.. sbb adeq2 aku pon da abez pekse.. diorg pon lulus ngn cemerlang.. so,nih la habuan yg papa bg kt diorg.. ape2 pon,TAHNIAH skali lg buat adeq2 aku yg berjaya kalahkn kakak dier yg sengal nih.. hohoho... so,nie la dier tulisan aku pada ary nih.. t kalo de cter2 lg,aku mengarot lg keyh.. hahaha... chow!!

kabus tebal mse otw nk balek..
Jambatan Tamparuli (baru)


Jambatan Gantung  Tamparuli

Sunday, 25 December 2011

DaH L3pA$ aZaB..

Start ary Isnin lpas,smua pelajr kolej PTPL at Sabah telah mnduduki exm Midsem trmsuk la aku.. sbb aku pon dak kolej PTPL gak an.. hoho.. Paper aku strt 19,20,21 n 23 Dis 2011.. mmang lwk la mse nk jwb soalan strt 19hb smpai 23 hb.. mcm2 brlaku.. haha.. nk tau ape yg brlaku?? ok cani.. mse 19hb 2,aku paper pngajian mlysia.. mlm 2 aku stdy ckit ja.. smbil2 wt note rngkas.. bsok 2 plak,aku g kolej awl.. cz exm ku kul 9 smpai 11 pg.. so,aku kne ade kt kolej stgh jam sblum nk msuk dewan.. Jam da tunjuk kul 8.55 pg.. Smua pljar2,diminta msuk ke dlm blik exm sblum exm brmula.. ok,aku pon sme gak bratur nk msuk dlm.. then tiba la mse nk jwb soalan.. aku pon pnye la khusyuk mse nk jwb exm 2.. muke aku mse 2 x bole nk tahan la.. poyo gler kot.. knon mcm bole jwb sume.. hoho.. then smpai la kt bhgian C soalan esei.. dlm soalan 2 tnye,siapakah tokoh2 tnh mlyu yg berjaya menewaskn penjajah British? Bincangkan.. aku pon dgn bngganya memilih Dol Said,Rentap,Dato Maharaja Lela,Sharif Masahor.. ok laa.. kt Dol Said ngn Rentap aku cter jer la sal diorg.. kne kt tang Dato Maharaja Lela lak,mmang la aku egt penentangan dier trhadap J.W.W Birch kt Pasir Salak 2.. yg aku x leh blah,aku bole ckp cani kt last2 ayt 2.. ' sampai ke hari ini,mayat Birch tidak ditemui di kawasan sungai Perak 2.. ( hehe.. sje test market.. ) ' hahaha..!! maunye aku x gelak.. bdk2 kt sblah aku pon,pelik tngok aku jwb soalan sejarah smbil gelak2.. abez jer paper,diorg tnye2 aku npe aku gelak gler2 td.. hoho.. aku pon cter la ape yg aku tulis 2.. hehe.. konform lect yg tanda kertas aku 2 t,msty trgelak trbwk2.. hoho.. tah mcmane idea 2 leh dtg kt pale aku tah.. aku tulis jer ape yg ade kt pale otk aku nih.. ^_^ v peace..

Thursday, 15 December 2011

eXaM!!!

Mnggu dpn,sume kolej PTPL ade exm prtghan.. sume pelajr dikehendaki mengambil slip exam kt bhgian exam department.. kalo x amek slip,xbole msuk exm.. huhu.. sume org da amek slip exm.. aku jer blum ambil g.. kalo aku x amek slip,aku x leh nk msuk exm mnggu dpn.. takot la.... mule2 td,aku da g bhgian exm deprtment utk amek slip exm ku.. then,nme aku pon d'pnggl utk g ke dpn.. miss 2 ckp,slip aku x dpt nk print.. kne rjuk kt bhgian akaun.. so,aku pon g la bhgian akaun.. then,org bhgian akaun ckp,de mslh kt slip aku 2.. diorg ckp,aku kne byr utk dptkn slip msuk exm sbb pointer ku utk sem lpas,jato.. huhu.. bknnye ckit yg kne byr 2.. bnyk.. rm4000 dlm mse 10 bln.. sigh.. mne nk cri duet oiii???? erm pas 2,diorg col lak kolej asl ku kt seremban.. diorg bncang sal PTPTN aku.. then lpas 2,diorg ckp,aku juz kne byr rm500.. so,diorg tnye aku,bler bole kne byr?? n bper yg bole aku byr?? aku juz jwb dlm rm250,insyaallah bole.. aku cube byr sok.. sigh.. mslh2.. kalo mama tau sal nih,mmang mati aku kne leter ngn dier.. smpai bsok pon,ceramah dier x kn abez.. huhu.. so,aku kne byr rm250 dlm mse 2 bln.. huhu.. mne la aku nk cri duet bnyk 2..?? pening da pale nih pk...

Wednesday, 14 December 2011

tEnTaNG aKu..

AKU ADALAH AKU.. Tiada siapa pon yg dpt mngubah diri aku.. ya!! aku sedar siapa aku.. aku bnyk kekurngn dari kelebihan.. aku x mcm org laen.. aku akui,aku seorg girl yg kasar mcm dak2 laki.. pnas baran.. kepala angin.. ckp pon men lepas jer.. aku lg suke ckp dpn2 dari ckp blkng2.. biar terase kt dpn,jgn terasa kt blkng.. biar skit didepan,jgn pedih di blkng.. perangai aku pon da mcm peng.. tp,ade aku kisah 2 sume??? kwn2 aku pon,smuanya dak2 laki.. sbb aku selesa brkwn ngn diorg brbnding dak2 pmpuan.. dgn diorg,aku x pyh nk ckp lmbut2,nk cover2 bgai.. tp dgn dak pmpuan,aku kne wat cm 2.. sbb nk jge aty diorg yg selembut kain kapas 2.. HIPOKRIT!! sungguh aku nih kn.. nk wt mcmane?? aku trpkse wt mcm 2.. kng kalo aku brksar ngn diorg,ade yg nk nges la dgn care aku lyn diorg.. ade yg label aku nih KASAR mcm jntan.. tp aku adalah aku.. aku selesa dgn care aku skrng nih.. dgn care aku brpakaian.. aku x ske org nk ubah2 penampilan aku.. kritik2 care aku brpkaian.. itu care aku!! idop aku!! bkn care korg n idop korg.. so,aku mnx la kt korg,x pyh la susah2 nk ubah2 aku.. kalo aku rase nk berubah,aku berubah la.. tp skrng,aku selesa mcm nih.. TERIMA KASIH la bnyk2 kt sape2 yg cube utk ubh aku jd girl sejati 2.. aku x brminat wt mse skrng.. trpulang la ape korg nk ckp,nk kutuk sal aku nih.. yg penting aku selesa dgn care aku skrng.. n ade org yg syg aku wlaupon aku ksar2 mcm 2.. s'ksar2 aku pon,msih ade yg syg ngn aku.. n terima aku seadanya.. 2 pon da ckup bg aku.. aku x mnx bnyk.. aku juz nk org pham care aku.. kalo org nk brkwn ngn aku or x.. 2 hak korg.. aku x pkse korg utk brkwn ngn aku.. sbb aku seda,aku dari dlu lg x rmai kwn.. so skrng,aku x ksah da 2 sume.. bak kate mama,WALAU DIMANA PON KO BERADA,KO ADALAH DIRI KO.. JGN JD MCM ORG LAEN.. EGT LA SIAPA KITA N ASAL KITA KT MNA.. smpai skrng,aku msih egt ape yg mama slalu pesan kt aku.. :)

Tuesday, 13 December 2011

k!sAh AkU & kAu..

assalamualaikum..
hye.. lme suda aku x update blog aku nih.. ary nih bru aku nk update blek.. hehe.. erm ary nih aku nk shre ngn korg ade 1 cter nih.. nih ksah khdupan aku skrng.. lets read!!
tanggal Julai  2011.. perkenalan aku dgn seorng ' jejaka ' dlm game chat 3D.. hari 2,aku on gme 2 mcm bese.. tgh aku leka survey bju2 utk ava aku kt shop.. ade sorg nih invte ku.. nme ava dier ' mrpnutbutter '.. kiut nme 2 kn?? hehe.. so,aku accpt jer invted dier.. yalah,org mo knal2kn.. kte lyn jer la.. x kn nk smbong2 plak.. alsn aku men game 2 pon,sbb nk cri rmai kwn.. hehe.. yg lucunye,aku yg pling bnyk tnye.. dier yg invte ku,tp dier yg bnyk mnjwb dri brtnya.. haha.. so,aku tnye la dier dok mne,umo bper,kje ke bljr,nme ape.. dier pon,lyn jer la songeh aku nih.. dier gtau kt aku,nme dier ....... BIARLAH RHSIA.. hehe.. jam da tnjuk kul 2 pg,dier mnx izin ngn aku dier nk tdo cz bsok 2 dier kje.. aku pon ok jer la.. srnok dpt bork ngn dier wlaupun dier x bnyk tnye.. :)
Ice luv Milo..


bsok 2 plak,aku on gme 2 mcm bese.. mcm smlm jgak.. aku dok survey kt shop.. dier invte aku.. aku accpt jer la.. kne lak tyme 2 aku boring gler.. nsib la dier nk invte ku.. (fuhh..) kitorg bork jer la mcm bese.. tgh borak2 2,tbe2 dia ckp mcm nih,' erm awk,kalo sy nk cple ngn awk,bole x?? ' pnye la aku trkjut.. tp dlm aty aku,trsnyum2.. mcm kmbing pon ade da.. haha.. geteknye aku.. yela,mne x nye..?? kt dlm 2,sume org da de cple msing2.. aku pon tringn gak nk de cple dlm 2.. hehe.. so,aku trme jer la.. kalo x slh n x silap,ary 2 bfday adeq dier.. kalo x slh,tarikh ary 2 12/7/2011.. aku trme dier as cple aku.. dier la cple aku slpas mmat pnpu 2.. mngkn aku x pnah cter sal mmat 2.. tp x pe la.. ku da lupekn pon.. erm lpas ku trme dier as cple aku,dier bwk aku jmpe ngn kwn dier as bff dier kt dlm 2 jgak.. ku knal2 la kwn2 dier.. srnok dpt knal2 ngn diorg.. diorg pon jnis kple gler2 cm aku.. dri c2 la aku knal ngn kwn dier nme ava dier ' mrcool ' ngn awex kwn dier ' iejapu3 '.. diorg mmang trbest.. sjak ary 2,kitorg slalu lpax sme.. smnggu pas kitorg cple,aku brani an diri aku nih,mnx no fon dier.. mula2 dier ragu2 nk bg.. tp ku pjuk2 dier,then dier bg jgak.. tp dier letakkn syrat.. dier ckp ' erm kalo nk msj,msj jer la ea.. x pyh col.. sbb sy nih jarang cgt jwb col org.. ' mula2,ku pelik gak ngn prmntaan dier 2.. tp dier da nk bg,ku ekot jer la prmntaan dier 2.. haishh.. mlm 2,strt la kitorg men msj2 lpas off gme 2.. kitorg msj kjap jer.. sbb dier nk tdo da.. sok dier kje.. ku ok jer la.. sjak ary 2,kitorg slalu msj2.. kalopon dier x on gme 2,kitorg still aje msj sme2.. bese la.. org bru de cple an.. hehe.. mulenye,ku juz nk cple dlm gme 2 jer.. tp da trlajak smpai smpai ke real lak.. hehe.. mngong aku nih.. tp srnok ngn dier nih.. dier nih memahami aku.. mmang best la.. kwn dier c cool 2 pon,ade gak col2 n msj2 ku.. mule2 ku trkjut gak mse mule2 cool col aku.. ku egtkn dier 2 laki.. tp ku dgr sore grl.. ku bole slmber beruk tnye dier,' eh,cool nih boy ke grl?? dgr sore grl.. ' trdiam dier jap.. ' pas 2 dier ketawa.. dier ckp ' dua2 pon bole.. laki bole,pmpuan pon bole.. hehe '.. ku ckp la,' ooo... krenye cool nih peng la ek..?? ' dier ckp,' aah '.. mse 2,ku lngsung x trpk dier nih boy or grl.. sbb ku x ske la nk pk buruk sal org an.. pd ku,mybe dier juz kwn ngn peng aje.. mybe dier 2 boy tulen.. ku pon lyn la cm bese.. so,bulan Julai pon smpai la pnghujung.. skrng,msuk la bln Ogos lak.. genap la sebulan aku n dier cple.. :) <-- muke tgh bhgia.. hehe.. bln Ogos tyme 2 adalah bulan Ramadhan.. ku ngn dier pose sme2.. bezanya tyme buke jer.. ku buke awl.. dier buke cm bese la tyme smnnjung.. kt sabah nih awl ckit dri diorg yg dok smnnjung 2.. smpai la ade suatu pg 2,aku dpt msj dri dier.. dier ckp,dier x leh nk truskn ngn aku.. aku pon panik la.. aku tnye la npe.. dier x blz2.. ku col dier.. dier angkt,tp x jwb pon pnggln aku 2.. mse 2 ary jumaat..bnyk kli jgak ku sent msj n col dier.. dier lngsung x blz 1 pon.. smpai la ku nk g kolej sok pg 2.. sblum 2,ku de tnye kt cool.. npe dier tbe2 brubah.. mse ku kt kolej,cool col aku.. dier tnye npe2?? ku cter la sume 2.. pas 2 dier ckp,t dier tnye kt dier.. aku pon ok la.. kne lak pg 2 ku de presentation.. kple otk aku pon berserabot.. nsib la prsentation aku 2 brjln ngn lncar.. elok abez jer aku present,cool col aku.. ku pon kuar nk jwb col.. cool ckp,cool da tnye kt dier.. cool pon tnye aku sma ada aku syg kt dier or x.. ku ckp la,da dier cple org,x kn la org x syg plak.. lpas 2,cool cter la sumenye psal dier.. maunye x meraung aku tyme 2.. bnjir la jap kolej PTPL Sabah 2.. ku sngka dier dier btul2 boy.. sbb dier lyn aku as boy lyn gf dier.. ku x sngke yg dier 1 jntina ngn aku.. ishk3.. mmang sdih la tyme 2.. idop2 aku kne tpu ngn dier.. :'( bnyk kali dier col aku nk mnx maaf.. ku lngsung x lyn.. yelah,org da pnas aty kn..?? idop2 kne tipu.. sjak dri 2,ku ptuskn hbngn aku ngn dier.. kmbali solo aku.. huhu.. tp kitorg still frens cm bese.. bork cm bese.. akhrnye tiba la Hari Raya Aidilfitri.. aku egt lg.. mse 2 raye prtama,kt rmh kwn papa.. dier mnx nk jd cple aku lg skli.. mule2,ku wt x tau ja.. serius ku ckp ngn cool sblum aku n dier baek2 blek ary 2,ku ckp ku geli nk cple ngn kaum sejenis.. x de feel.. puas jgak cool pjuk aku utk trme mngkuk 2 blek.. ku diam jer.. ku ckp,biar org pk dlu.. then,tbe la mse c mngkuk 2 mnx nk jd cple ku.. puas dier pjuk ku utk trme dier blek.. ku ckp la.. ku x leh nk trme dier as cple aku lg lpas ape dier da wt ngn aku.. tp dier x ptus asa.. dier tetap pjuk ku utk trme dier blek.. dlm fkran ku mse 2,ku juz pk,ape slhnye kalo aku trme pon an.. status ja cple.. tp aku anggp dier as a frens aku ja.. erm x pe la.. so,ku pon trme la dier.. pd ary 2,1 September 2011,jam 2.15,MIZQIELA jd cple pd MRPNUTBUTTER blek.. hehe.. n hbgn 2 brthan smpai la ke ary nih.. 3 bulan suda kitorg cple.. syg,aku de pesanan utk koe.. Biar siapa pon ko,biar ape pon ko,aku tetap syg ko smpai bler2.. biarlah ape org nk ckp sal aku.. yg pntng,aku syg ko sgt2.. satu janjiku kt ko... Walau ape pon yg jd pas nih,kte tetap sme2 harungi.. biar pon pahit ataupun mnis.. kte tetap sme2.. wlaupun bru2 nih kte hmpir nk break.. andaikte hbgn kte nih x lme,aku redha dgn siapa pon ngn ko lpas nih.. TERIMA KASIH sbb ko slalu syg n  tc kt diri aku nih.. meceh syg.. aku SAYANG kt ko sgt2.. muahh..




Sunday, 3 July 2011

KeNtuT Y@nG T@k BoLeH D!T@h@n..

Seorang gadis pergi makan malam kerumah orang tua kekasihnya.Ini adalah makan malam pertama dengan keluarga kekasih dan dia begitu gugup.

Mereka semua duduk di sebuah meja makan dan mulai menikmati hidangan enak yang tersaji.

Beberapa saat kemudian si gadis mulai merasa kurang selesa akibat rasa gugup yang keterlaluan dan broccoli casserole yang dimakannya.

Hampir menangis rasanya ia berusaha menahan kentut. namun karena sudah tidak tahan, tak ada pilihan lain, dia putuskan untuk mengeluarkan sedikit kentut agar terasa agak lega.

Kentut itu tidak begitu nyaring, tapi semua orang di meja makan mendengar bunyi kentutnya.

Belum sempat rasa malu menyerbu si gadis, bapa kekasihnya melihat ke anjing keluarga yang asyik mengendus-endus di kaki si gadis, dan berkata dalam nada yang agak tinggi,"Doggy!"

Si gadis berfikir, "wah ini bagus!" dan segaris senyum lebar menghias wajahnya. Beberapa menit kemudian, dia mulai merasa tidak selesa lagi.

Kali ini, dengan tanpa malu-malu di lepaskannya kentut dengan bunyi yang lebih kuat.

Bapa kekasihnya kembali menatap anjing keluarga mereka dan berteriak, "Celaka Doggy!"

Sekali lagi si gadis tersenyum dan berfikir, "bagus!" beberapa menit kemudian si gadis merasa perlu mengeluarkan kentut lagi.

Kali ini dia tanpa berfikir panjang dia melepaskan kentut begitu saja, bunyi kentutnya kali ini boleh menyaingi bunyi kereta api.

Sekali lagi bapa kekasihnya melihat ke anjing keluarga dengan pandangan jijik dan berteriak, "Celaka Doggy!", cepat pergi dari perempuan itu sebelum dia berak diatas kamu!"

Monday, 13 June 2011

LoVeBiTe b0LeH mEmBuNuH..

LOVEBITE (gigitan cinta) adalah lebam sementara atau tanda tanda bewarna biru keungguan akibat perbuatan mencium, menghisap atau menggigit kulit dengan kuat sehingga kulit tertarik dan menyebabkan pecah darah di bawah kulit tersebut. Hickeys (lovebite yang terhasil) boleh kekal selama 4-12hari ditubuh seseorang dan kelihatan sama seperti lebam biasa. Tapi kalau dah lebam tu kat tengkuk tu faham faham je lah.

Secara umumnya, hickeys/lovebite boleh dihilangkan dengan meletakkan ais. Tapi sebenarnya, cara ni berkesan hanya untuk lovebite yang terhasil kurang dari 10minit. Untuk yang lebih dari 10 minit tu, gunalah trick berpakaian. Sama ada pakai shawl atau naikkan kolar baju tshirt.

Kenapa lovebite berbahaya?

Menurut Daily Mail, seorang wanita berusia 44 tahun telah lumpuh selepas terkena serangan sakit jantung akibat daripada lovebite yang di lakukan oleh kekasihnya. Wanita itu (nama tidak dinyatakan) dimasukkan ke sebuah hospital di Auckland apabila mendapati dia tidak mampu menggerakkan tangan kirinya selepas kejadian itu.

Pada mulanya, para doktor mengesyaki wanita itu telah terkena serangan sakit jantung. Walaupun mereka tidak mengetahui punca sebenar penyakit wanita itu pada awalnya. Mereka kemudiannya, memeriksa wanita itu dan menjumpai kesan lovebite dibadannya. Dan dari kesan lovebite tu, mereka dapat tahu apa punca serangan sakit jantung tersebut.

Sebenarnya lovebite yang terhasil tu, menyebabkan pembuluh darah rosak dan mengakibatkan pembentukan darah beku. Darah yang telah beku tadi mengalir ke jantung dan boleh menyebabkan strok!

So, hati hati lah semasa bersama pasangan masing masing. Jangan sampai lupa diri, nanti ada yang merana baik lelaki atau perempuan. Jangan disebabkan expressi cinta, ada yang maut.

Sunday, 12 June 2011

~Pesanan untuk si dia~

Tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya..
Tolong beritahu si dia, CINTA AGUNG adalah cintaNya..
Tolong beritahu si dia, CINTA MANUSIA bakal membuatnya alpa..
Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..
Tolong nasihati si dia,jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..
Tolong ingatkan si dia. Aku terpikat kerana imannya bukan rupa..
Tolong ingatkan si dia. Aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta..
Tolong ingatkan si dia. aku kasihinya kerana santunnya..
Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia..
Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya..
Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya..
Tolong sedarkan si dia. Aku milik Yang Maha Esa..
Tolong sedarkan si dia. Aku masih milik keluarga..
Tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar kepada keluarganya..
Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana..
Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta..
Tolong sabarkan si dia, bila jarak mejadi penyebab bertambah rindunya..
Tolong pesan padanya. Aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya..
Tolong pesan padanya. Aku tak mahu menjadi punca kegagalannya..
Tolong pesan padanya aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku tidak mahu melekakan dia..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya..
Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku..
Tolong sampaikan pada si dia. Aku mendambakan cinta suci yang terjaga..
Tolong sampaikan pada si dia,cinta kerana Allah tidak ternilai harganya..
Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa..
Tolong sampaikan kepada si dia kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiri.
Hanya engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia..

Moga pesananku sampai padanya walau aku sendiri tidak mengetahui siapa dan dimana si dia..

Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya..
Simpanlah pesanan ku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti
Apabila kau ingin berteman,Janganlah kerana kelebihannya, Kerana mungkin dengan satu kelemahan,Kau mungkin akan menjauhinya.

Andai kau ingin berteman,Janganlah kerana kebaikannya,Kerana mungkin dengan satu keburukan,Kau akan membencinya.
Andai kau inginkan sahabat yang satu, Janganlah kerana ilmunya,Kerana apabila dia buntu,Kau mungkin akan memfitnahnya..
Andai kau inginkan seorang teman,Janganlah kerana sifat cerianya,Kerana andai dia tidak pandai menceriakan,Kau mungkin akan menyalahkannya.
Andai kau ingin bersahabat,Terimalah dia seadanya,Kerana dia seorang sahabat,yang hanya manusia biasa.
Jangan diharapkan sempurna,Kerana kau juga tidak sempurna, Tiada siapa yang sempurna;
Tapi bersahabatlah kerana Allah..

h@nTu T@nP@ kEp@L@..

Ada dalam kalangan kita menolak kewujudan alam misteri dan mistik. Tidak kurang yang menyatakan ia hanya tahyul dan tidak seharusnya dipercayai.

Bagi penduduk Terap Daerah Kulim Kedah, penemuan mayat tiga beradik tanpa kepala beberapa tahun lalu, meninggalkan kesan kepada mereka apabila jelmaan lembaga tanpa kepala sering ditemui berdiri di tepi jalan apabila menjelang waktu tengah malam terutama ketika waktu hujan.

Ada juga penduduk kampung yang pernah melihat lembaga itu pada waktu pagi, terutama yang bekerja di ladang getah. Seorang Penoreh Getah, En.Abu Hassan Ismail yang tinggal di Terap sejak 54 tahun lalu berkata, hanya mereka yang pernah bertemu dengan lembaga itu sahaja akan mempercayai kewujudannya. Menurutnya, sehingga kini, ramai penduduk sudah melihat sendiri dan ada antara mereka yang sampai demam kerana terkejut.

"Sekitar tahun 2007 dan 2008, penduduk kawasan ini digemparkan dengan penemuan mayat tiga beradik tanpa kepala di dalam kawasan ladang getah. Mereka dipercayai dibunuh di tempat lain dan mayat mereka dibuang disini"

"Selepas kejadian itu berlaku, ada penduduk kampung, terutama penoreh getah yang keluar bekerja seawal jam 4 pagi, ternampak lembaga tanpa kepala berdiri di tepi pagar kawasan ladang atau di tepi jalan. Sejak itu laluan dari Terap ke Sungai Tengas dikatakan berpuaka" kata En.Abu Hassan

Sementara itu, seorang penggemar burung yang sering masuk ke kawasan hutan berdekatan berkata, dia turut menemui lembaga itu kira-kira jam 12 tengah hari. Ketika sedang leka mengunggu, dengan tiba-tiba burung yang dijadikan umpan bertukar menjadi liar.

Sedang dalam kehairanan itu, dia merasa seram sejuk dan seakan ada orang sedang memerhati. Apabila dia menoleh ke belakang, lembaga tidak berkepala itu telah ada di belakangnya.

Selain itu, kawasan misteri berkenaan juga sering berlaku kemalangan. Penunggang motosikal, pemandu kereta, bahkan pemandu lori treler juga dilaporkan sering terbabas kerana cuba mengelak daripada lembaga tidak berkepala yang sedang melintas jalan.

Anggota-anggota polis dari Pondok Polis Terap yang sering membuat rondaan juga menyatakan yang kawasan berkenaan amat menyeramkan terutama apabila tiba di puncak bukit.

Saturday, 11 June 2011

SuRaT GF utk BF nya..

ni kisah sorang cik awek yang menulis surat untuk encik bf kesayangan yang mula sedar betapa pentingnya encik bf kesayangan dia tu. Sebelum ni dia tak pernah amik endah pun pasal encik bf. Apa yang encik bf buat, semuanya tak kena. Kesian encik bf. Tapi sejak akhir2 ni, cik awek mula sedar yg encik bf dia tak sama macam lelaki-lelaki lain..



ke hadapan awak, bf ku yang tercinta..


saya tau, saya silap. Saya layan awak teruk. Merajuk tak tentu pasal. Kesian awak kan.. sekarang ni, awak pulak merajuk. Then, baru la saya sedar, awak buat semua tu ada sebab..


1- Bila saya merajuk, awak tak pernah pujuk. Saya geram sebab awak biarkan saya macam tu je. Huhh. Tak romantic langsung awak ni. Akhirnya saya sedar, awak tak pujuk saya sebab awak nak saya redakan marah saya dulu. Awak takut kalau awak pujuk saya awal-awal, nanti saya marah awak pulak. Tak pasal2 je ada pinggan mangkuk kena baling. Hee.. terima kasih awak..


2- Awak selalu tanya saya, “awak sayang saya tak?” huhh. Bosan la soalan tu. Hari-hari awak tanya. Lain la kalau awak tanya, “awak, nak pergi paris tak?” takde la bosan.. tapi saya tau, awak tanya macam tu sebab awak nak saya ingat sebab saya dah ada awak. Terima kasih awak..


3- Awak.. saya jeles bila awak cerita pasal perempuan lain kat saya.. ish, tapi awak tak pernah nak amik tau kan betapa geram dan bengang nye saya kat awak bila awak cakap pasal kawan awak yang ‘cun’ tu. Tapi akhirnya saya tau.. awak selalu cerita pasal saya kat diorang kan? Terima kasih awak..


4- Saya ajak awak keluar makan. Tapi awak selalu mengelak. Geram betul saya kat awak. Kalau saya ajak keluar makan, awak tolak. Kalau member2 awak ajak, awak boleh pulak keluar dengan diorang. Huhh. Tapi saya tau, awak tak nak membazir. Yelaa, tiap kali keluar makan, saya order banyak, tapi saya makan tak habis pun. Awak jugak yang habiskan makanan saya tu kan. Terima kasih awak..


5- Saya mintak kat awak macam-macam. Beli kasut, beli baju, beli cincin. Tapi awak tak nak pun belikan untuk saya. Kedekut taik hidung masing betul dia ni. Jeles tengok kawan saya bila bf dia belikan macam-macam untuk dia. Tapi saya tau, awak tak nak belikan macam-macam untuk saya sebab awak tak nak bazirkan duit awak kat situ, sebab awak nak simpan duit untuk kita kahwin nanti. Terima kasih awak..


6- Awak selalu tak reply msg saya. Busy sangat ke? Sampai msg gf sendiri awak liat sangat nak reply. Eiii.. nyesal je rasa dapat bf yang macam ni. Hari-hari awak buat macam tu. Lepas 2 jam, baru nak reply. bila saya online, bukak facebook, saya tengok awak boleh pulak online. Busy ke tu? Tapi saya tau, awak buat macam tu sebab awak tak nak saya buang masa bila tengah study. Focus kan? Terima kasih awak..


7- Awak, bila saya sedih, awak tak pernah nak dengar masalah saya kan. Awak biarkan saya sorang-sorang. Sedihnya hati saya. Sampai hati awak buat saya macam ni. Huhh. Bertambah lagi rasa sedih saya. Tapi saya tau, salah saya jugak.. mana la awak nak tau saya sedih ke tak. Bila happy saya cari orang lain. Terima kasih awak..


8- Bila saya try masak untuk awak, awak kata saya masak tak sedap. Ciss! Penat je saya masak ayam masak merah kesukaan awak tu. Awak bukan nak appreciate, kutuk saya lagi adalah. Sampaikan awak cakap, “kalau lauk simple macam ni pun awak tak reti masak, apa lagi lauk-lauk yang lain.” Huhh. Best betul awak perli saya. Tapi saya tau, awak sengaja cakap macam tu, sebab awak nak saya belajar masak mulai sekarang. Nanti takde la mak awak cakap macam awak cakap tu kan. Terima kasih awak..


9- Bila saya bagi nasihat kat awak, awak sikit pun tak nak dengar. Awak cakap, “ saya bukan budak-budak lagi laa.” Tapi, bila awak membebel-bebel kat saya tu takpe pulak. Haishh. Susah nak faham awak ni.. nanti kalau saya tak nasihatkan, awak kata saya tak amik berat pasal awak pulak. Tapi saya tau, awak buat macam tu sebab awak tak nak saya risau sangat pasal awak. Terima kasih awak..


10- Err.. banyak sangat dah ni. Saja tambah no 10. Haa.. terima kasih awak..


Awak, terima kasih untuk semuanya. Saya tau, saya yang tak faham awak selama ni. Saya asyik marah-marah sampai tak tau nak jaga hati awak. Saya selalu je kutuk awak belakang-belakang. Hishh. Mintak maaf la ye. Awak kena faham saya ni perempuan. Jadi bab-bab kutuk mengutuk ni memang hebat la kalau ada yang tak puas dalam hati ni.


Awak, terima kasih. Mintak maaf la. Saya tak seromantik awak nak tulis ayat-ayat jiwang ni. Saya tau, saya tak pandai berpuitis, tapi kalau dah sampai saya tulis surat untuk awak ni dah kira ‘sweet’ jugak kan? Hee..


Awak, terima kasih sekali lagi. Dah2, senyum sikit. Tak mau merajuk dah.. saya janji tak buat lagi. Hee..kita pergi makan sama eh, kali ni saya janji saya habiskan semua makanan.. J



Yang menyayangi,
Sayang.

B1L@ LeL@K1 BeRkAT@...

Bila lelaki berkata...
Kalau perempuan cantik pendiam
lelaki akan kata: wow!ciri2 isteri idaman...
Kalau perempuan tak cantik pendiam
Lelaki akan kata: tak reti berkomunikasi agaknyer...

Kalau perempuan cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata: mst ada krisis nih...kesiannyer...Kalau perempuan tak cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata: dah la tak lawa,perangai plak mcm sial!!

Kalau perempuan cantik menolong lelaki yg kesusahan
Lelaki akan kata: wow!heroin sejati...
Kalau perempuan tak cantik menolong lelaki yg kesusahan
Lelaki akan kata: hmm...taktik nak ngorat la tu...

Kalau perempuan cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: ok la...bagai pinang d belah dua...Kalau perempuan tak cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: kesian...mst dah kena bomoh lelaki tu...

Kalau perempuan cantik d tinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu btol mamat tu!!Kalau perempuan tak cantik d tinggal kekasih
Lelaki akan kata: patut pon kena reject...

Kalau perempuan cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: ntah dato' mana bela ni...Kalau perempuan tak cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: mesti anak org kaya ni

Kalau perempuan cantik menuang air ke gelas lelaki 
elaki akan kata: wah...caringnyer...Kalau perempuan tak cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata: eleh,gedik la tu...

Kalau perempuan cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: don't worry,i will make u happy forever...Kalau perempuan tak cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: ckit2 nangis!!gembeng tol..ngade2 la...

Kalau perempuan cantik pandai masak
Lelaki akan kata: dah la lawa,pandai masak plak tu...
Kalau perempuan tak cantik pandai masak
Lelaki akan kata: ntah sedap ke tak tu...

Kalau perempuan cantik main2 miskol
Lelaki akan kata: syoknye!!rindu la tu...Kalau perempuan tak cantik main2 miskol
Lelaki akan kata: ko ni takde keje lain ke??!sibuk ni tau tak!!

Kalau perempuan cantik hantar email hari2 
Lelaki akan kata: sukenyer...!!Kalau perempuan tak cantik hantar2 email 
Lelaki akan kata: asyik2 email dia...boring!

Friday, 10 June 2011

Da lame x Wt blog Baru..

assalamualaikum sume..
maafler da lme x bkak blog nih...
sjak smpai sabah nih,sibuk jerk mnjng..
ngn kolej g,fam n sume skli r..
wt mse nih,nih jerk yg dpt ku post..
hahaha..
bye all...

Monday, 14 March 2011

Hari Menyedihkan Bagiku....

Pada hari ahad jam 6.30 pg 13 Mac 2011,aku bngun utk bersiap ke lapangan terbang LCCT di semenanjung yg d'hntar oleh pkcikku dan nenekku..
Sebelum gerak kelar rmh,nenekku telah mnyediakn sarapan utk kami bertiga.. Nenekku mnyediakn nasi goreng dan air feveretku iaitu milo..
Pada jam 8.30 pg,kami gerak keluar utk ke LCCT..
Sebelum pergi ke LCCT,pkcikku pergi mnjemput sepupuku di rumahnya..
Lepas mngmbilnye di rumh,kami terus menuju ke LCCT..
Kami tiba di LCCT jam 9.45pg..
Aku terus pegi ke kaunter utk check-in..
Smntara tnggu utk msuk ke dlm ruang mnggu,aku mnggu 'my boy' smpai...
JAm d'tgn sdah pkul 10.10 pg.. Aku kne msuk dlm jam 10.40 pg.. Hatiku amat runsing sekali mnggu my boy smpai.. aku bmbang yg kami x smpat jmpe pd ary akhrku di smnanjung.. 5mnt kmdian fon ku brbnyi.. msj dari my boy.. die kte,die da smpai.. aku kluar mncrinyer.. tp x jmpe.. jam da pkul 10.30pg.. aku rse hndak mngis.. bler yg d'carinyer x jmpe2...
akhrnye,aku mmbuat kptusan utk msuk ke ruang mnggu kerana nmaku sdah d'umumkn..
aku amat trkilan kerana x dpt jmpe dier sblum aku fly.. :'( aku trus msuk naek ke pesawat airasia..
setibanya aku didlm,aku lah org trakhr yg msuk.. dan kerusiku di blakanggggg skli...
airmataku x dpt ku tahan2kn lg.. aku trus mngis dan mngis hngga psawatku brlpas jam 11.10 pg...
psawatku mnju ke Kota Kinabalu,Sabah... kerana fmlyku sdah brpndah kesana mngikuti ayhku yg d'tukarkn kesana... aku x dpt ekot kerana prlu mngbiskn semester aku kat smnanjung.... so,pd ary Ahad 13 Mac 2011 bru aku dpt balek krana smster ku sdah abiz... BERSAMBUNG